Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

UŠLJIVOST GLAVE (PEDICULOSIS CAPITIS)

Ušljivost glave rasprostranjena je širom svijeta.

Njezina pojavnost nije vezana za socijalni status (pojavljuje se u bogatim i siromašnim sredinama) niti ovisi o higijenskim navikama pojedinca (redovito pranje kose ne štiti od pojave ušljivosti).

Najčešće se pojavljuje kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi te među njihovim kućnim kontaktima ili drugim bliskim osobama.

Uš glave (Pediculus humanus capitis) je sitni parazit (2-3 mm) sive ili smeđe boje koji živi isključivo na vlasištu ljudi. Hrani se malim obrocima krvi svoga domaćina do koje dolazi bezbolnim ubodima. Pritom ispušta slinu koja uzrokuje iritaciju i svrbež vlasišta.

Odrasla ženka živi oko 30 dana te u tom razdoblju snese oko 100 jajašaca (gnjida) koje odlaže lijepeći ih uz sam korijen kose, najčešće uz vrat i iza ušiju. Gnjide su jajolikog oblika, bjeličasto-sjajne boje i teško se skidaju. Iz gnjide se uš izleže za oko 7 dana. Dva tjedna nakon toga postaje spolno zrela i počinje nesti nove gnjide.

KAKO SE PRENOSE UŠI GLAVE?

Uši glave se prenose izravnim dodirom glave o glavu sa osobom koja ima uši. Rjeđe, mogu se prenijeti korištenjem zajedničkih češljeva, kapa, marama, odjevnih predmeta, ručnika, jastuka, posteljine i slično.

Uši ne skaču sa čovjeka na čovjeka niti se prenose s kućnih ljubimaca ili preko bazenske vode.

KAKO PREPOZNATI UŠLJIVOST GLAVE?

Na ušljivost glave ukazuje uporan svrbež glave. Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti žive pokretne uši ili češće, samo gnjide. Gnjide su sitna, oko 1 mm velika jajašca čvrsto prilijepljena uz kosu tako da se lako razlikuju od peruti koja se lako skida s kose. Gnjide se najčešće nalaze pri korijenu kose na sljepoočnicama, iza ušiju i na zatiljku. Na tim mjestima je i svrbež najjači.

KAKO RIJEŠITI UŠLJIVOST GLAVE?

Postupak razušivanja provodi se pranjem kose specijalnim šamponima protiv ušiju prema uputama proizvođača (najčešće pranjem kose 2 puta u razmaku 7-10 dana) ili posipanjem permetrinskim prahom koji se ostavi na glavi preko noći, a drugi dan se kosa opere običnim šamponom. Prašenje vlasišta se mora ponoviti još jednom u razmaku od 10 do najviše 14 dana.

Bez obzira koji je od gore navedenih postupaka korišten, potrebno je ukloniti s vlasišta sve gnjide na udaljenosti do 1 cm od glave, a preporuča se i one udaljenije zbog estetskih razloga.

Kosu treba isprati u toploj zakiseljenoj vodi (dodajte octa ili limunovog soka) kako bi se češljanjem gustim češljem gnjide lakše odlijepile od kose. Vidljive gnjide treba skidati pojedinačno rukom. Postupak je potrebno ponavljati tako dugo dok na vlasištu više ne budu viđene žive uši niti svježe gnjide.

Kod većih infestacija ušima preporučuje se i šišanje jer je s kraće kose puno lakše ukloniti uši i gnjide.

Preporučuje se potopiti češljeve i četke u vrućoj vodi (≥55 °C) kroz 10 minuta.

Odjeću, posteljinu i ostale predmete s kojima je infestirana osoba bila u kontaktu do 2 dana prije tretmana (ručnike, marame, kape i slično) treba oprati u vrućoj vodi (60°C) jer odrasla uš može tu preživjeti do 2 dana.

Odjeću i predmete koji se ne mogu tretirati vrućom vodom treba zatvoriti u plastične vreće tijekom 2 tjedna. 

Potrebno je usisati podove i namještaj, osobito gdje je infestirano dijete sjedilo i ležalo.

POJAVA UŠLJIVOSTI U KOLEKTIVU (VRTIĆU ILI ŠKOLI)

Ako vas razrednik/odgajatelj obavijesti o pojavi ušljivosti u kolektivu, u narednim danima i tjednima svaka 2-3 dana provjeravajte ima li ušiju u kosi vašeg djeteta.

U slučaju da u kosi svoga djeteta nađete gnjide ili uši, nužno je da se odmah provede tretman protiv ušiju. Razloga za izostanak iz škole/vrtića u pravilu nema ako se provode sve ostale mjere protiv ušljivosti. Odmah obavijestite odgovorne osobe vrtića/škole o pojavi ušljivosti kod vašeg djeteta.

Sve osobe koje žive u istom kućanstvu s infestiranom osobom i ostale bliske osobe trebaju pregledati kosu i u slučaju nalaza parazita započeti tretman. Sve osobe trebaju se tretirati istovremeno.

 

Dragi roditelji, budući je nova školska godina počela preporuča se redovito pregledavati djetetovu kosu (barem jedanput tjedno u početku).

Služba za epidemiologiu

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
8. RAZRED - HPV cijepljenje

Dragi roditelji učenika osmih razreda osn ...više

Cijepljenje protiv gripe - sezona 2017/2018

CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE SEZONA 2017 / 201 ...više

Epidemija kuge na Madagaskaru

Na Madagaskaru je u tijeku epidemija kuge  ...višeZZJZ BBŽ publikacije i radovi
HEPATITIS A

Od 2016. godine u Europi traje epidemija h ...više

ENTEROBIOZA (ENTEROBIASIS, MKB B80)

Definicija

Cri ...više

OZEBLINE, SMRZOTINE, HLADNOĆA I ZDRAVLJE

Zbog pritjecanja hladne zračne mase polar ...višeDokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2017
Izvještaj o obvezama 2017.g
Obrazac P-VRIO 2017.g
Izvještaj o rashodima prema funkcijskoj klasifikaciji 2017.g
Bilanca 2017.g
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2018 | web design & development TECHLAB