Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

Preporuke za branje gljiva

Vrijeme je berbe gljiva. Mnogi ljudi beru gljive za jelo u okolici svoje kuće, u mjestu stanovanja, na izletima i dr. U cilju izbjegavanja opasnosti koja prijeti neopreznim sakupljačima gljiva i sprječavanja trovanja gljivama, koja mogu uzrokovati i teška i ozbiljna oštećenja zdravlja, pa i smrt, pridržavajte se slijedećih preporuka:

1.Ne berite gljive, ako ne znate ništa o njima. Berite samo one gljive koje sigurno poznajetei pridržavajtese zakonskih propisa kojim je regulirano branje gljiva (Pravilnik o zaštiti gljiva NN 34/02, Zakon o zaštiti prirode NN 70/05).

2.Ako niste sasvim sigurni u vrstu gljivakoju planirate pripremiti za jelo, ukoliko je moguće, obratite se za savjet i determinaciju (prepoznavanje) stručnjaku iz područja gljivarstva. Ako se ne možete savjetovati sa stručnjakom za determinaciju, gljive u koje niste sasvim sigurni - bacite.

3.Izbjegavajte kupovati gljive na nesigurnim mjestimanpr. od uličnih prodavača; Ukoliko gljive kupujete na tržnicama ili sličnim mjestima, kupujte ih isključivo od ovlaštenih prodavatelja. Ovlašteni prodavatelji gljiva moraju imati potvrdu o položenom ispitu za skupljače gljiva ili za komercijalne sakupljače gljiva.

 

Informacije o gljivama i gljivarstvu, Pravilniku o zaštiti gljiva možete dobiti u Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu, adresa: Ozaljska 105, Zagreb, telefon i faks: (01) 5620-756, mobitel: (091) 1321-999, e-mail: tajnik@hmgs.hr. ili na na internetskim stranicama saveza: http://hmgs.hr, na kojima možete naći i informacije o svim udrugama - članicama Saveza.

Savez u svojim redovima ima 14 DETERMINATORA-MENTORA i 11 DETERMINATORA širom Hrvatske kojima se možete obratiti za potrebe determinacije (prepoznavanja vrste) gljiva. Do njih svatko može doći kontaktom koji je naveden na web stranici : HMGS.HR putem tel/mob/mail kontakta.

(Izvor: HZJZ)

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
8. RAZRED - HPV cijepljenje

Dragi roditelji učenika osmih razreda osn ...više

Cijepljenje protiv gripe - sezona 2017/2018

CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE SEZONA 2017 / 201 ...više

Epidemija kuge na Madagaskaru

Na Madagaskaru je u tijeku epidemija kuge  ...višeZZJZ BBŽ publikacije i radovi
HEPATITIS A

Od 2016. godine u Europi traje epidemija h ...više

ENTEROBIOZA (ENTEROBIASIS, MKB B80)

Definicija

Cri ...više

OZEBLINE, SMRZOTINE, HLADNOĆA I ZDRAVLJE

Zbog pritjecanja hladne zračne mase polar ...višeDokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2017
Izvještaj o obvezama 2017.g
Obrazac P-VRIO 2017.g
Izvještaj o rashodima prema funkcijskoj klasifikaciji 2017.g
Bilanca 2017.g
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2018 | web design & development TECHLAB