Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ publikacije

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

Pravilna prehrana / Prehrambene smjernice

Pravilna prehrana / Prehrambene smjernice.

Kako se pravilno hraniti.

 

Pravilna prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika i preduvjet za normalno funkcioniranje organizma. Svako nekontrolirano, prekomjerno ili nedostatno unošenje hrane u organizam, kao i unošenje hrane koja s obzirom na nutritivni sastav ne udovoljava potrebama pojedinca, znatno ugrožava njegovo zdravlje. Poznata je činjenica da prekomjerno uzimanje hrane izaziva pretilost, koja je preduvjet za nastajanje niza bolesti u kasnijoj životnoj dobi.

Što je pravilna prehrana?

Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima.

Glavni sastojci hrane i njihova uloga :

BJELANČEVINE

  • potrebne su za izgradnju i održavanje mišića, krvi, kože,kosti i ostalih tkiva i organa tijela
  • najbolji i najkompletniji izvori su meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi te soja

UGLJIKOHIDRATI I MASTI

  • osiguravaju energiju, neke vrste masti se koriste za izgradnju pojedinih tkiva i iskorištavanje vitamina
  • višak se odlaže u tijelu u obliku masti

VITAMINI I MINERALI

  • neophodni su za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja
  • sudjeluju u izgradnji tkiva i organa – kalcija i

fosfor u zubima i kostima, a željezo u krvnim stanicama

VODA

  • od ukupne tjelesne mase voda čini 60-70%.
  • neke od najvažnijih funkcija vode su popunjavanje volumena krvi i hlađenje tijela, svi biokemijski procesi u tijelu se događaju u vodenoj otopini.

Indeks tjelesne mase (ITM) i procjena  rizika za razvoj bolesti

Klasifikacija

         težina (kg)

ITM =─────

        visina (m2)

Razina rizika

        za

razvoj bolesti

Pothranjenost

< 18.5

Malen

Normalna vrijednost

18.5 - 24.9

Prosječan

Povećana težina

25.0 - 29.9

Blag

Pretilost I stupnja

30.0 - 34.9

Umjeren

Pretilost II stupnja

35.0 - 39.9

Visok

Pretilost III stupnja

40.0

Vrlo visok

 

PREHRAMBENE SMJERNICE

1.JEDITE RAZNOVRSNE NAMIRNICE!

  • Važna je količina, pravilan odabir i način kombiniranja namirnica.
  • Zapamtite, nema “zdravih” i “nezdravih” namirnica!
  • Uživajte u raznovrsnoj prehrani.

2.ŽITARICE OD PUNOG ZRNA, RIŽU I  KRUMPIR - VIŠE PUTA DNEVNO!

  • Kruh, riža, tjestenina, te žitne pahuljice od punog zrna, kao i krumpir sadrže puno vitamina, minerala, prehrambenih vlakana, a malo masti.

3.VOĆE I POVRĆE- “5 OBROKA DNEVNO”

  • Voće i povrće sadrži puno vitamina, minerala i prehrambenih vlakana
  • Potrebno je najmanje 5 obroka dnevno, odnosno više od 400g. dnevno.
  • Najbolje je svježe voće i povrće, kratko kuhano ili u obliku soka
  • Odaberite tamnije i obojene vrste povrća i voća, jer su bogatije karotenoidima  i flavonoidima. 

4.MLIJEKO I MLIJEČNE PROIZVODE JEDITE SVAKODNEVNO!

  • Namirnice iz ove skupine izvor su visokovrijednih proteina i kalcija.
  • Izaberite proizvode s manje masti.

5.RIBA-NAJMANJE JEDNOM TJEDNO!

  • Riba je dobar izvor bjelančevina, kalcija, joda, selena i omega 3 masnih kiselina

6.UMJERENA POTROŠNJA MESA, SUHOMESNATIH PROIZVODA I JAJA

  • Meso je preporučljiva namirnica zbog visokih količina željeza te vitamina B skupine.
  • Preporuča se tjedni unos “crvenog” mesa ne više od 300 do 600 grama.
  • Birajte proizvode koji sadrže malo masti.

7.PAZITE NA UNOS MASTI!

  • Previše masti u hrani pridonosi razvoju cirkulacijskih bolesti, karcinoma, pretilosti
  • Smanjite unos masti na 70 do 90 g dnevno, odnosno na oko 30% ukupne energije
  • Pazite! Mesni, mliječni proizvodi i kolači s kremama sadrže značajne količine tzv. nevidljivih masti.

8.ŠEĆER TROŠITE UMJERENO!

  • Birajte manje zašećerenu hranu i pića.
  • Ako jedete slastice -jedite ih zajedno s obrokom.
  • Za međuobrok radije odaberite voće, orahe ili sjemenke.

9.HRANU SOLITE UMJERENO!

  • Izbjegavajte jako soljene prehrambene proizvode
  • Provjerite sadržaj natrija na deklaraciji
  • Hranu nemojte dosoljavati
  • Koristite jodiranu sol - dnevno ne više od 6 grama (jedna mala žličica za kavu)

10.UZIMAJTE DOVOLJNO VODE!

  • Odrasle osobe dnevno 1,5 - 2 L, a tjelesno aktivnije osobe i više!
  • VIŠE VODE- MANJE GAZIRANIH PIĆA!
  • PIJTE OBIČNU NEGAZIRANU VODU!

11. ALKOHOLNA PIĆA - UMJERENOST!

  • Alkohol stvara naviku pijenja, a u većim količinama šteti zdravlju.
  • Budite umjereni u pijenju alkoholnih pića

12. POTRUDITE SE DA VAM HRANA BUDE UKUSNA I PRAVILNO PRIPREMLJENA

  • Pripremajte hranu na nižim temperaturama, što je moguće kraće, uz malo vode i malo masnoća
  • Takvim pripremanjem hrane čuva se prirodni okus, nutrijenti i spriječava  stvaranje štetnih sastojaka  

13. UŽIVAJTE U HRANI I ODVOJITE DOVOLJNO  VREMENA ZA TO!!

  • Boljim poznavanjem namirnica pridonosite pravilnijoj prehrani
  • Aranžirajte jela atraktivno
  • Odaberite raznovrsne namirnice
  • Odvojite dovoljno vremena za obroke

14. BUDITE AKTIVNI!

  • Tjelesna aktivnost pridonosi potrošnji energije iz hrane, potiče Vašu energiju i polet za svakodnevnicu
  • Poželjna je umjerena tjelesna aktivnost - najmanje 10 minuta dnevno ili barem 3 puta tjedno po 30 minuta. (šetajte, brzo hodajte, trćite, vozite bicikl...)

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO BBŽ
Služba a javno zdravstvo i socijalnu medicinu
Odjel za zdravstveni odgoj i prosvjećivanje
ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
8. RAZRED - HPV cijepljenje

Dragi roditelji učenika osmih razreda osn ...više

Cijepljenje protiv gripe - sezona 2017/2018

CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE SEZONA 2017 / 201 ...više

Epidemija kuge na Madagaskaru

Na Madagaskaru je u tijeku epidemija kuge  ...više



ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
HEPATITIS A

Od 2016. godine u Europi traje epidemija h ...više

ENTEROBIOZA (ENTEROBIASIS, MKB B80)

Definicija

Cri ...više

OZEBLINE, SMRZOTINE, HLADNOĆA I ZDRAVLJE

Zbog pritjecanja hladne zračne mase polar ...više



Dokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2017
Izvještaj o obvezama 2017.g
Obrazac P-VRIO 2017.g
Izvještaj o rashodima prema funkcijskoj klasifikaciji 2017.g
Bilanca 2017.g
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2018 | web design & development TECHLAB