Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
Mikrobiologija - o nama

Mikrobiologija ZZJZ BBŽ

Odjel za mikrobiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo BBŽ se dijeli na 2 odjela:

  1. Odjel za opću mikrobiologiju
  2. Odjel za kliničku mikrobiologiju i hospitalne infekcije

 

Počeci mikrobiološke djelatnosti u Bjelovaru vežu se za 1947. godinu kada je osnovana Sanitarno-epidemiološka stanica, a u njenom sastavu i Bakteriološki laboratorij. Bio je to prvi takav laboratorij između Osijeka i Zagreba koji je radio za potrebe svih okolnih područja.

1950. godine osniva se Higijenski zavod u Bjelovaru u čijem se sastavu nalazi i bakteriološki laboratorij, ali ne kao samostalna jedinica već u okviru Higijensko-epidemiološke službe sve do 1973. godine kada se izdvaja u zasebnu stručnu jedinicu pod nazivom Služba za mikrobiološko – serološku dijagnostiku.

Shodno organizacijskim promjenama ustanova u sustavu zdravstva, Služba za mikrobiološko-serološku dijagnostiku posluje od 1961. godine u sastavu Medicinskog centra Bjelovar, odnosno od 1994.godine u sastavu novoosnovanog Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.
Prvi bakteriolog sa završenom specijalizacijom bio je dr Vinko Friščić koji rukovodi laboratorijem od 1952.godine do 1963. godine.Nakon njega, honorarno i privremeno laboratorij vodi nekoliko bakteriologa iz Zagreba sve do 1970. godine kada se sa specijalizacije vraća dr. Marinka Piškorić. Pod njenim vodstvom laboratorij doživljava značajan razvoj i napredak nabavom laboratorijske opreme, upotpunjavanjem stručnog kadra i implementacijom standardiziranih metoda mikrobiološke dijagnostike.

Služba za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko–bilogorske županije osim što obavlja dijagnostiku za potrebe primarne zdravstvene zaštite, suradni je laboratorij i za Opću bolnicu Bjelovar. Unutar Zavoda , mikrobiološki laboratorij je podrška Epidemiološkoj službi u svrhu javno- zdravstvenog nadzora kliconoštva te eventualnih epidemijskih situacija.

U Službi za mikrobiologiju se godišnje napravi oko 50 000 pretraga. Najveći dio njih odnosi se na izolaciju i identifikaciju patogenih bakterija iz probavnog, dišnog, spolnog i mokraćnog sustava, a onda, prema indikacijama, i iz drugih uzoraka humanog porijekla. Primjenjuju se i metode detekcije antigena C.trachomatis indirektnom imunoflorescencom te toksina A/B C. difficile imunokromatografskom metodom. Uzorci iz probavnog sustava obrađuju se i parazitološki u svrhu identifikacije jajašca helminata i cista protozoa, te virusološki za detekciju antigena rotavirusa i adenovirusa.
Svojim spektrom dijagnostičkih postupaka i svakodnevnim telefonskim kontaktima laboratorij je na raspolaganju i Općoj bolnici Bjelovar, pa je tako uspostavljena stalna suradnja u praćenju i kontroli bolničkih infekcija u ovoj bolnici.

Laboratorij je uključen u internacionalni sustav vanjske kontrole kvalitete (EARSS), u praćenje rezistencije bakterija na antibiotike u Hrvatskoj i europskim zemljama (Odbor za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike u Hrvatskoj pri AMZH, te u Europi EARSS) i potrošnju antibiotika u bolnicama (APUA Croatia), a liječnici mikrobiolozi kontinuirano prisustvuju tečajevima trajnog usavršavanja i drugim oblicima stručne edukacije.

Sanja Krešić, dr.med, spec.mikrobiolog

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
Obavijest sudionicima Rainbow festivala u Tramonti di Sopra

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je obavi ...više

Svjetski dan virusnih hepatitisa 2017

 

Eliminirajmo hep ...više

DOLAZE VELIKE VRUĆINE, KAKO OČUVATI ZDRAVLJE?

DOLAZE VELIKE VRUĆINE, KAKO OČUVATI ZDRA ...višeZZJZ BBŽ publikacije i radovi
ENTEROBIOZA (ENTEROBIASIS, MKB B80)

Definicija

Cri ...više

TOPLINSKI VAL i TOPLINSKI UDAR

Toplinski valje vr ...više

DOLAZE VELIKE VRUĆINE, KAKO OČUVATI ZDRAVLJE?

DOLAZE VELIKE VRUĆINE, KAKO OČUVATI ZDRA ...višeDokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

Natječaj za doktora medicine
IZMJENE I DOPUNE PLANA NABAVE 2016
Plan nabave za 2017
Izvještaj proračuna 2016
Izvještaj o prihodima i rashodima 2016
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2017 | web design & development TECHLAB